Monday, August 5, 2013

Tukar lama jadi baru ??

Kebiasaan bagi kaum Adam

Hawa: Tahun ni x beli baju Melayu?
Adam: Tak. Yang lama kan boleh pakai lagi.
Hawa: Beli la sayang. Kan hari raya.
Adam: X pe. I still can wear last year punya and I'm okay with it.

It's normal for a man x beli  baju melayu tuk raya setiap tahun (but ada yg every year beli baru.Ada yg sampai 3 pasang.Hihi) and beli 2 tahun skali (ada..trust me)
For those yang nak kelainan, Lynn ada cadangan how to transform your old baju melayu to a new one.


Barang2 yg diperlukan

Lace

Gunting
Jarum
Benang
Baju Melayu

Lynn x capture gambar time buat tu, so I will just list down kan apa yang kene buat okay.

  • Dekat bahagian poket >> tetaskan sikit benang tu kt belah kiri & kanan poket
  • Ukur lace & potong ikut ukuran poket baju melayu
  • Pin kan lace dekat atas bahagian poket (lebihan yang hujung tu, lipat ke dalam)
  • Jahitkan lace yg dah di pin kan tadi & jahitkan juga bahagian poket yang dh di tetas tu.

Hasilnya : 

Baju Melayu + lace (di bhgian poket)

So baju melayu last year dah nampak lain lepas tambahkan lace.

Yang lama dah nampak baru kan.

Kejap je buat ni, sehari pun dah siap.

So if korang nak cantikkan & barukan baju melayu ayah, adik, abang, husband, baby-boo, kawan, jiran or sesapa saje, hope ni dapat mberikan idea...

ヽ(´▽`)/
-Raya dah dekat ni-





2 comments:

  1. Bestnyer transform yang lama jadi baru... My hubby jarang pakai baju melayu.. tapi tiap2 tahun kene beli sebab nak match colour... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..dpt jimat + nmpk baru on pagi raya..Xpe, boleh buat koleksi ..

      Delete